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Q. Does NP currently have, or plan to initiate development of, a Distribution Reliability 1 
and Service Standard? If not, why not? 2 

 3 
A. Newfoundland Power does not currently have a formal Distribution Reliability and 4 

Service Standard nor does it have a plan to initiate development of such a standard. 5 
 6 

Newfoundland Power does, however, have established practices for reliability and service  7 
level reporting and for justification of reliability based capital expenditures.   8 

 9 
Regulatory legislation in Newfoundland and Labrador requires Newfoundland Power to 10 
file annual capital budgets with the Board of Commissioners of Public Utilities (the 11 
“Board”).1  Current regulatory practice requires Newfoundland Power to identify and 12 
justify proposed expenditures which are aimed at maintaining or improving distribution 13 
reliability2 as well as report on actual capital expenditures.3 14 
 15 
Current regulatory practice also requires Newfoundland Power to report reliability and 16 
various service level performance indicators to the Board on a quarterly basis.4  17 
Significant power outages are required to be reported to the Board within 1 business day.5 18 

 19 
In Newfoundland Power’s view, there would be no tangible improvement in actual  20 
reliability and service level reporting or costs resulting from the adoption of a  21 
Distribution Reliability and Service Standard at this time. 22 
 23 
This matter was specifically considered by the Board in 2007.6  There has been no 24 
material change in circumstances since that time which would justify adoption of a 25 
Distribution Reliability and Service Standard. 26 

                                                 
1  See section 41 of the Public Utilities Act. 
2  See the Capital Budget Application Guidelines, October 2007. 
3  Board approvals of capital budgets require the utility to file annual reports on actual capital expenditures within 

60 days of year-end. 
4  The practice of quarterly reporting has existed since 1997. 
5  This requirement originated in 2000 at the direction of Board staff. 
6  See Order No. P.U. 32 (2007), p.37 et. seq. 


